Jeugd en jongvolwassenen groei(d)en ermee op. Het spelen van games op pc, tablet, smart phone, X-box of Playstation is voor deze groep geen bijzondere bezigheid. Maar ook de oudere generatie vermaakt zich dagelijks prima met minigames op mobiele devices waaronder Candy Crush of Hay Day. Laten we Hay Day als voorbeeld nemen om aan te tonen hoe een eenvoudig spel bijzonder leerzaam kan zijn voor medewerkers van een organisatie.
Hay Day is een landbouwspel waarin je een boerderij runt. Een speler verdient munten als werk goed uitgevoerd wordt en met deze munten kan de boerderij uitgebreid worden. Men leert namelijk tarwe te oogsten, met machines te werken, dieren te verzorgen enz. Met de verkoop van goederen zijn ervaringspunten te verdienen waarmee een hoger level en niveau bereikt kan worden. Hoe hoger het level, des te meer wordt van de speler verlangd. Kort samengevat leert een speler in dit simulatiespel op een eenvoudige manier over de werkzaamheden en procedures op een boerderij.
Een eenvoudig voorbeeld uit de game industrie waar iedere organisatie haar voordeel uit kan halen. Naast een boerderij runnen kunnen we in een simulatie of game ook leren hoe we een autoruit verwisselen, hoe we een fabriek of machine op een veilige manier kunnen runnen of een verpleegster leren hoe de infuuspomp werkt. Dat dit nog veel werkelijkheidsgetrouwer kan dan in een cartoonachtige simulatiegame (zoals Hay Day) kunt u zien aan de LOTOTO game, infuuspomp simulatie en fabrieksomgeving uit het portfolio van BlueTea.
The post Game industrie maakt verhoogd trainingsniveau voor bedrijven mogelijk appeared first on BlueTea.